måndag 4 november 2013

Dagens värld

Ibland blir en bara mörkrädd på allt som sker.
Hur högervinden inte vill avta och regeringen hittar på skattesänkning efter skattesänking så att vi arbetande kan få "några hundralappar extra i plånboken" men där arbetslösa istället får tar smällen.
Hur det i övrigt är bara att konstatera att med dagens politiska påhitt går allting bara rakt ut åt helvete för dessa välfärdsstater. 
Hur arbetsmarknaden bara blir sämre och sämre och att kortsiktiga lösningar verkar vara det nyaste nytt. 
Hur jag en dag insåg att majoriteten av de ensamkommande flyktingbarnen är pojkar vilket tyder på strukturen att pojkar är viktigare än flickor (det är inte billigt att skicka sina ungar smugglande bort) och därför prioriteras att skickas iväg. 
Hur främlingsfientligheten ökar och hur en kompis till mig berätta att hans mamma ringde och var orolig för honom för att han skulle råka illa ut på Malmös gator på kvällarna för att han har en annan etnisk bakgrund än "de galna skåningarna".
Det är så lätt att bli alldeles matt och inte helt enkelt ORKA och istället sticka ner huvudet i sanden när man tänker på allt detta.

Men, samtidigt läste jag en artikel om hur vi egentligen har en väldigt fel bild av världen. Det är lätt att glömma det goda som åstadkommits och att det egentligen ändå går ganska bra. Eller åtminstone finns det förbättringar. HIV betyder inte direkt dödsdom, cancerforskningen går framåt. Det finns Malalan som vägrar acceptera sitt öde som att födas som flicka och inte därför ha rätt att gå i skolan och det finns organisationer som MenEngage (boys and men for gender equality) samt dess paraplyorganisation Congo´s Mens Network som vill få killar och män att engagera sig i att uppnå jämställdhet runtom i världen. Internet och övrig teknologi gör det möjligt för omvärlden att blir varse om vad som pågår i världens alla hörn. Unga har framförallt dragit nytta av detta som i t.ex. den arabiska våren. Medellivslängden och läskunnigheten ökar. Jag kom också att tänka på en sak som att när jag var liten så var att slänga skräp på gatan eller låta lamporna lysa i onödan det värsta man kunde göra för miljön. Idag gör ingen det eftersom varför skulle någon få för sig att slänga sitt godispapper när det finns papperskorgar att slänga den i. Vi har helt enkelt blivit medvetna om miljöriskerna och dagliga handlingar görs per automatik i förmån för miljön.

Så jag tror att ibland ska man försöka koncentrera sig på allt det goda som finns. Se det som en delseger i kampen om att en dag eröva dendär världen. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar