tisdag 26 februari 2013

1 års jubileum!!!

Idag för exakt 1 år sedan fick jag för mig att börja skriva. Jag vet inte varifrån denna projekt kom ifrån, vad jag tänkte få ut av det, och vad jag ens ville.  Främst är tanken att dokumentera detta liv som verkar vara på gång.

Eftersom jag inte riktigt har något vettigt att säga och för att det även var nästintill exakt ett år sedan jag promenerade hem och tyckte mig känna vår i luften gör jag det exakt samma och showar off med bilder från denna oerhört fantastiska stad jag tog när jag promenerade hemåt igår, med en avstickare upp till katarinahissen.


    

Tittar man noga så ser man en fullmåne, ganska exakt i mitten av bilden. 







(Nästan) hemma var det redan mörkt men månen var fortfarande uppe. 


Skål på det!

måndag 18 februari 2013

Kvinnosakskvinna*

En fredagskväll hetsades upp stämningen bland oss grrrrlzen. Näthat, hen, olika lön för lika arbete, härskarteknikutnyttjande kollegor osv togs upp. Vi må ha olika uppfattningar om vad vi tycker om detta men vill naturligtvis alla uppnå samma, nämligen jämställdhet. Visserligen, det råkade sig att det var endast tjejer, på i vårt för övrigt genusneutrala afton, vi var påväg på en F! stödfest (och, ja majoriteten drack rödvin) och vi kunde lika bra kunna vara ett utdrag ur en satirisk hipster sit com. Men diskussionsämnet var inte planerat, alls.

Vad får då mig och oss att sitta på helgkvällar och diskutera detta? Dessa diskussioner är inte resultat av att just vi skulle vara otacksamma och bittra, att just vi borde skärpa oss och ta ett ansvar över våra liv, att vi blanda i för mycket känslor att vi skulle hata alla levande män. Eller ens en vilja att känna oss överlägsna och intellektuella och därför välja ett smått elitistiskt samtalsämne. Istället handlar det om att det är en självklarhet för oss att diskutera detta, eftersom vi ser ojämställdheten och även kvinnohatet efter hela näthatsgrejen som något så uppenbart i samhället vi lever i.

Ibland blir jag dock lite trött på denna ständiga debatt eftersom det även känns att allt jag gör genomsyras över min övertygelse. Även som om jag alltid ska vara beredd att stå upp till kampen och ta fighten. Det vill jag inte. Men jag vill inte heller känna mig som en svikare. I vissa frågor vill jag bara ta avstånd. Därför har jag även svårt att förstå varför folk blir så provocerade om jag inte har ett svar eller åsikt om något i relaterat ämne (eller vilket annat ämne som helst, för den delen). Som exempel, Finlands eurivisionslåt. Jag borde väl enligt dagstidningarna rasa av ilska och känna mig jävligt kränkt. Nej, det gör jag inte. Jag kunde säga att jag inte är tillräckligt insatt i debatten, även om jag för några kvällar sedan fick en rejäl update samt blev informerad om hela kaktusgate grejen, men i själva verket så vill jag helt enkelt inte ens analysera ifall det ska ses som en ironisk provokation eller bara allmänt kvinnoförnedrande. Det är en låt och jag tycker det är olyckligt om antifeministerna i grannlandet lyckas dra fördel av detta. Men överlag tycker jag det åtminstone är bra att det har väckt debatt och att det är ett framsteg för feminismen även i Finland att diskussionen tas upp. Detta hade knappast hänt för några decennier sedan.

Det händer att jag även får dendär blicken "det måste vara svårt att vara du, alltid så arg". Och förståss även det klassiska att jag borde vara tyst och tacksam eftersom jag lever i en av världens mest jämställda länder. Tro mig, det är jag. Dessutom kan jag ärligt säga att jag är t.o.m. är mer än lyckligt lottad för att jag inte just nu i min vardag känner på ojämnställdheten. Men detta behöver inte betyda att jag inte vill förändra strukturen och den rådande mansnormen (OCH KROSSA PATRIARKATET, förståss) vi lever i. Jag känner inte att jag måste personligen känna mig kränkt eller speciellt dåligt behandlad för att ha en vilja att uppnå jämställdhet.

Det finns även män som är feminister. Och nu menar jag inte enbart Göran Persson "jag är feminist, men...." - typer. Jag har träffat en del. För ett tag sedan bekantade jag t.ex. med en kille som kallar sig själv feminist. Han jobbar (ideelt) på en organisation som heter Män för jämställdhet. De anser att jämställdhet skall ge lika möjligheter till alla i samhället och ser det som ett allmänintresse . De jobbar för jämställdhet och mot våld för kvinnors, barns och mäns skull. Min bekants ideella arbete går ut på att hjälpa unga killar i deras tonårsrevolterande och att diskutera problem och ha en granska kritiskt det samhällsnormativa. Han, som jag är övertygad om att liknande arbete får dessa unga killar att må bättre och på lång sikt förebrygga makthavanden och på ännu längre sikt mäns överordnade ställning. Det tycker jag är ett av de vettigaste saker jag hört för att främja jämställdheten på länge.

Så, summa sumarum, man behöver inte vara en bitter och ilsken manshatande kvinna för att kalla sig feminist. Man behöver inte heller stämplas för någon som i alla situationer vill och orkar vara beredd att ta fighten. Jag vill inte heller att någon ska bestämma för mig hur jag ska bete mig i olika situationer bara för att jag råkar vilja att alla i samhället ska ha det lika bra. För mig handlar feminismen i slutändan helt enkelt om att få känna mig lika uppskattad och t.e.x. få samma lön och lika möjligheter som alla andra utan att behöva skärpa mig. Och,  framförallt och det viktigaste, att ha möjligheten att prata om det utan att bli stämplad som en tjatande gnällspik.


Så, mycket ord, mindre innehåll. Men nu är det sagt, nu slutar jag mitt predikande.


P.s. Jag tänker fortfarande mycket på detdär som stod (står?) på Carolina Redviva bibliotekets (dam)toalett "Läs på systrar och förenas". Inte för att det är just där som skon skavar (att tjejer inte skulle utbilda sig i detta land) utan bara själva utmaningen att stå på dig, låt ingen eller inga samhällsstrukturer våga försöka ta ditt mod att uppnå dina mål. Det påverkade nog åtminstone mig lite...

* Tydligen synonym till feminist



Helgens lektyr. 

söndag 17 februari 2013

Inspirationstorkan

Jag har en total avsaknad av inspiration. Jag orkar helt enkelt inte inspireras. Det kan bero på det rådande vädret, humöret, febriga halsen (kan man säga så? Ont i halsen och känner mig febrig, men inte liksom förkyld), stillheten i det rastlösa, eller det alltför stora hatet utanför mina ca 35 kvm. Fast säkert en kombinationen av allt detta. Får återkomma när läget är återställt.

Några andra som dock orkar minst sagt att både inspirera och imponera är mina två vänner Ulf och Jill som fick barn i veckan och skrev på fejjan:

"Nu snikar vi till en natt på BB. Mkt bra att möjligheten finns. Dock för lite samt underbetald personal. Betala skatt, gott folk. Och joina barnmorskeupproret!"

Ge aldrig upp, liksom.

Så fint. Så sant. Så dem.

måndag 11 februari 2013

Diskbänksrealismens dag

På lördag eftermiddag gjorde jag inte mycket annat än låg på soffan och väntade på att min tvätt var klar. Jag tyckte stunden med det rådande snöblasket utanför kändes så nära diskbänksrealism man kan komma så sträckte mig efter mobilen* och knäppte ett kort.


Orsaken till denna släng av lathet var främst Gnucci (och F!) som uppträdde kvällen innan och gjorde att jag inte var hemma förrän på småtimmarna:


Mitt närvaro dokumenterades. 
Ska återta lite mer hurtigare lördagar så fort solen visar sig ut från molntäcknet igen!

* Känns så 2013 att använda mobilen för att ta kort. 

måndag 4 februari 2013

SMS:et

Igår (måndagkväll) fick jag ett sms. I den stod det:

"Hej Emma. Allt bra? ;) / Johan".

GISSA om jag är nyfiken i en strut nu att veta vad som hade hänt i helgen mellan Emma och Johan.
Tyckte dock synd om Johan så skicka ett sms tillbaka och informerade att det var nog tyvärr fel nummer, varpå jag får tillbaka:

"Ajdå! Hoppas det är bra med dig istället då. :) ".

Vad hände här? Träffades de för första gången i helgen? Var, i så fall? Blev det bortamatch? Har Emma gett fel nummer på flit (som råkade vara mitt)? Varför använde Johan en flirtsmiley men slutade med / istället för kram? Var det ett försök att vara smått flörtig men inte alltför på? Dvs, spelar Johan svårfångad? Så många frågor, alltför få svar....

Jag tror jag måste följa upp dethär om någon vecka så jag inte spricker....